Knjiga o razgibanem življenju pomorskega agenta

Eden prvih pomorskih agentov Zlatan Čok je v samozaložbi izdal že svojo tretjo knjigo z naslovom Izzivi »tajnega« agenta. Medtem ko sta prvi dve knjigi strokovna priročnika za pomorske agente, je nova knjiga avtobiografija, ki ponuja zanimivo branje iz njegovega več kot 50-letnega dela kot pomorskega agenta.

Knjiga je izbor njegovih zabeležk, ki jih je skrbno zbiral več let. S tajnim agentom jo je naslovil zato, nam zaupa, da bi »vžgal«: »Seveda pa je res, da so me kot predstavnika Jadroagenta v romunski Bukarešti imeli za tajnega agenta. Najbrž zato, ker smo imeli Jugoslovani precej boljši standard, predvsem pa zato, ker sem lahko potoval kamor in kadar sem hotel. V Romuniji sem delal pet let, bil sem akreditiran od skoraj vseh jugoslovanskih ladjarjev in zaključil sem za več kot 10 milijonov USD voznin,« se spominja Čok.

Avtorja spoznavamo od njegovega rojstva leta 1941 v vojnem Beogradu, kamor so se starši iz Trsta zatekli pred fašizmom, do vrnitve po osvoboditvi v Koper, kjer se je z žusternsko mularijo podil po Markovem hribu. Opisal je veliko dogodivščin iz odraščanja ob njemu tako ljubem morju. Izvemo, da je bil športnik, jadralec, tabornik in celo filmski igralec. Po maturi na koprski gimnaziji se je zaposlil v agenciji, po služenju vojski je končal višjo pomorsko šolo na Reki.

Skozi njegovo življenjsko zgodbo tako spoznavamo tudi razvoj stroke, razmere v slovenskem pomorstvu, ladijsko trgovanje, zgodbe veliko ladjarjev in številnih ljudi z vsega sveta, pa tudi številnih znanih Koprčanov.

Tik pred osamosvojitvijo je Čok ustanovil svojo pomorsko agencijo Savica, specializirano za pretovor živine, ki vsa leta uspešno posluje z Luko Koper.