Plastiki rečemo »Hvala, ne!«

Letos poleti smo z Radiem Koper organizirali okoljevarstveno akcijo »Plastika? Hvala, ne!« z namenom zmanjševanja uporabe plastičnih slamic v gostinskih lokalih na Obali. Akcijo bomo zaključili konec meseca, zato je čas, da potegnemo črto in pogledamo odziv gostincev.

Pozvali smo jih k zamenjavi plastičnih slamic z biorazgradljivimi, saj je bil cilj akcije osveščanje o vsakodnevni prekomerni uporabi plastike, ki velja za enega največjih onesnaževalcev morij. Vsak od nas lahko s spremembo svojih navad prispeva delček k temu, da »ne posrkamo svoje prihodnosti«, kot pravi geslo akcije. Spomnimo, da je Evropska unija letos sprejela direktivo za zmanjševanje količine plastičnih odpadkov. Od leta 2021 bo prepovedana vsa plastika za enkratno uporabo (plastični krožniki, slamice in vatirane palčke).

»Ko smo v informativni redakciji pogovarjali o tem, smo iskali način, kaj lahko še kot posamezniki in kot javni medij naredimo za naše okolje. Zavedamo se, da moramo spremeniti ukoreninjene navade in da lahko z majhnimi koraki dosežemo oddaljen cilj. Zato smo se domislili, da bi za začetek gostince povabili k umiku plastičnih slamic. Tu smo naleteli na odličnega partnerja, Luko Koper, ki nam je takoj priskočila na pomoč. In mnogi gostinci so bili takoj za, število barov in restavracij, ki so pristopili k akciji, se je nato samo še večalo. Seveda si želimo, da to ne bi bila le poletna avantura, ampak da bo večina od njih trajno umaknila plastične slamice in druge tovrstne izdelke,« je o akciji povedal odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko.
V Luki Koper smo se na vabilo za sodelovanje v akciji z veseljem odzvali. »Partnerstvo z Radiem Koper je bila logična izbira. Okoljevarstvo in trajnostni razvoj sta sestavni del strategije in poslovnih politik naše družbe. Zavedamo se vpliva, ki ga ima pristaniška dejavnost na okolje, zato izvajamo številne ukrepe in vlagamo v sodobne pristope, da bi ta vpliv v največji možni meri zmanjšali. Ker mora Luka Koper skrbeti tudi za čistost pristaniškega akvatorija, nam ni vseeno, kaj plava v slovenskem morju, zato smo želeli z akcijo osvestiti zaposlene, partnerje in širšo družbeno okolje ter poudariti, da lahko vsakdo izmed nas stori nekaj za naravo,« je o sodelovanju v akciji povedal Sebastjan Šik, vodja Področja za odnose z javnostmi.

V tokratni akciji smo razdelili kar 40.000 biološko razgradljivih slamic, k akciji pa je pristopilo 40 gostinskih obratov na Obali.

Aleš Piščanec, restavracija Capra, Koper: »Živimo na morju, morje je naš dom. Skrb za okolje je izrednega pomena. Tudi mi smo veliki ljubitelji morja, k akciji se priključujemo z velikim veseljem. Želimo si, da bi se projektu priključili tudi ostali gostinci, prav je, da smo do narave še bolj pozorni. Ohraniti moramo čim dlje vse lepote, ki jih trenutno še imamo.«

Aljoša Tomšič, restavracija Manjada, Izola: »Akciji smo se pridružili predvsem zato, ker večino prostega časa preživim na morju, ukvarjam se z ribolovom. Glede na okoliščine, s katerimi se vsak dan soočam na morju, mi je jasno, da je plastike absolutno preveč. Nekje je potrebno začeti in z veseljem sem sprejel povabilo za sodelovanje.«

Barbara Švagelj, Krajinski park Debeli rtič: »Plastike je vsepovsod preveč. Ni samo krajinski park tisti razlog, zaradi katerega smo se odločili, da poskušamo zmanjšati uporabo plastičnih pripomočkov, embalaže in vsega podobnega. Gre za skrb za okolje in prihodnost naših otrok. Seveda še nismo na nivoju, kakršnega bi si želeli. Trudimo se in vsako leto naredimo korak naprej v tem smeri.«

Pri osveščanju o pomenu čistega in zdravega okolja nam je pomagala tudi botra akcije, glasbenica Lea Sirk. Z njeno podporo smo projekt javnosti predstavili že na Pristaniškem dnevu, na festivalu Sladka Istra pa ga bomo 28. septembra ob 11h tudi zaključili z njenim akustičnim koncertom. Lea pripravlja prav poseben program »na višini«, saj bo koncert potekal z balkona Pretorske palače. Toplo vabljeni!