Šolska ladja brazilske mornarice na obisku

Danes popolne je v naše pristanišče priplula šolska ladja brazilske mornarice »Brasil«, ki se v Sloveniji mudi v okviru 33. praktičnega usposabljanja bodočih častnikov mornarice. Namen poti praktičnega usposabljanja je predvsem z izkušnjami dopolniti znanje bodočih častnikov mornarice, nadgraditi njihovo poklicno in kulturno usposabljanje, v različnih pristaniščih zastopati državo ter spodbujati nastanek tesnejših vezi s prijateljskimi narodi.

Med potovanjem se bodoči častniki učijo praktične navigacije, meteorologije, pomorstva, pomorskih operacij, odprave napak in pomorskega upravljanja, obenem pa poteka tudi pomembna faza usposabljanja in prilagajanje življenju na krovu.

V obdobju med 21. julijem in 15. decembrom bo šolska ladja obiskala osemnajst pristanišč v petnajstih državah, vključno z Brazilijo: Salvador in Fortaleza (Brazilija), Praia (Zelenortski otoki), Valencia (Španija), Monako (Minako), Civitavecchia (Italija), Split (Hrvaška), Koper (Slovenija), Haifa (Izrael), Aleksandrija (Egipt), Toulon in Le Havre (Francija), Hamburg (Nemčija), London (Anglija), Lizbona (Portugalska), Baltimore in Mayport (ZDA) in San Juan (Portoriko).

Več informacij o ladji:

Šolsko ladjo »Brasil«, je zgradil mornariški arsenal iz Ria de Janeira na podlagi projekta direktorata za pomorsko inženirstvo brazilske mornarice. Gradnja se je začela septembra 1981. Po dveh letih, 23. septembra 1983, je ladja izplula v morje, v brazilsko mornarico pa je bila vključena 21. avgusta 1986. Šolska ladja »Brasil« je vsem Brazilcem v ponos, tujci, ki so jo imeli priložnost obiskati, pa jo sprejemajo z občudovanjem in spoštovanjem.

Ladja je opremljena z visoko tehnološko opremo, ki so jo v veliki večini zasnovala in zgradila brazilska mornarica in domača podjetja, kot npr. taktični sistem simulacije in usposabljanja, ki je pomemben za učenje pomorskih operacij, center za integracijo senzorjev za elektronsko navigacijo in sistem za nadzor okvar.

Trenutni poveljnik ladje je kapitan Alexandre Bessa De Oliviera, ki je nastopil funkcijo 15. januarja 2019. Posadko sestavlja 31 častnikov in 218 članov posadke. Na krovu je tudi 227 bodočih častnikov mornarice (vsi iz pomorske akademije) in drugi predstavniki brazilske vojske, brazilskega letalstva, nacionalne trgovske mornarice, civilne službe mornarice in ministrstva za zunanje zadeve. Na ladji so tudi predstavniki različnih prijateljskih držav, kot so Argentina, Čile, Mehika, Portugalska, Paragvaj, Peru, Velika Britanija, Urugvaj in Združene države Amerike.