Sudanska tla ob prvem vrtanju brizgnila vodo

Marca smo črpalko in ostalo opremo natovorili v Luki Koper.

Suleiman Jammus, koordinator glavne skupine sudanskih upornikov v Darfurju je v Slovenijo 25. novembra poslal fotomaterial prvih brizgov vode iz darfurske zemlje. Dragocena črpalka za vodo in spremljevalna oprema, ki jih je zbral humanitarec Tomo Križnar in organizacija H.O.P.E. in danes dobro služita namenu, sta v začetku marca na dolgo pot krenili prav iz koprskega pristanišča.

Jammus je povedal, da so na prvem testnem vrtanju usposobili staro zamašeno vrtino, v naslednjih dneh pa bodo na podoben način osvobodili tudi druge, zaradi vojne in bežanja v begunska taborišča zanemarjene in nefunkcionalne arteške vodnjake. Nato bodo začeli iskati vodo tudi na področjih, kjer je niso našli še nikoli prej. Zahvalil se je za pomoč pri iskanju načinov vsem, ki pomagajo staroselcem v Darfurju, da bi lahko ostali doma, ohranili dostojanstvo, ponos in samostojnost. Da jim ne bi bilo treba bežati v begunska taborišča v sosednjih afriških državah ali iskati azila čez Saharo in onkraj Sredozemskega morja.

Zakonca Križnar trenutno zbirata zdravila za gobavost, ki je razlog za pohabljenje številnih ljudi in tudi smrti v afriškem plemenu Nuba. Uspela sta pridobiti donacijo zdravil iz Slovenije, zdaj pa iščeta načine za transport zdravila v nubske gore.