Zdravje in zadovoljstvo otrok več kot zadostna nagrada

»Bila sem prvič na morju. Spoznala sem novo družbo, bila sem lepo sprejeta. Vedno, ko zagledam morje zajokam, saj mi veliko pomeni. Čutila sem svobodo, mir in ljubezen. Naučila sem se veliko novih stvari,« je lani zapisalo 14-letno dekle ob odhodu z Debelega rtiča. Taki in podobni trajni otroški spomini nastajajo v mladinskem letovišču in zdravilišču, le lučaj oddaljenem od pristanišča, ki že več kot desetletje podpira delovanje ustanove.

Zdravilišče in letovišče svoje humanitarno poslanstvo lahko opravlja le s pomočjo donatorjev. Luka Koper izdatno podpira dejavnosti, ki večajo kakovost življenja v našem okolju, med prejemniki večjih donacij Luke pa je že leta tudi Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič.

V zavetju mediteranskega parka ustanova pod okriljem Rdečega križa Slovenije deluje že od leta 1956. Glavna skrb zaposlenih na Debelem rtiču je prijazno letovanje in uspešno zdravljenje otrok iz socialno ogroženih okolij iz cele Slovenije in tudi tujine. Od skromnih začetkov do danes so na obsežni površini zdraviliškega kompleksa zrasli številni nastanitveni objekti, jedilnice, zdraviliški objekti, bazeni, športna igrišča, vse skupaj pa v celoto povezujeta morje na eni in mediteransko rastje na drugi strani.

Ana Žerjal, vodja Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič: » V zdravilišču že 63 let skrbimo za zdravje otrok in drugih ranljivih skupin. Na leto sprejmemo okrog 16.000 otrok. Ker želimo mladim obiskovalcem ponuditi boljši namestitveni standard, smo prejšnja leta vlagali v posodobitev mladinskih domov. Luka Koper nam pri teh obnovah z donacijami intenzivno pomaga. Z njimi sicer sodelujemo že od nastanka. Med drugim smo prejšnjo zimo bazen v Hotelu Bor predelali v multifunkcijsko dvorano, ker otroci potrebujejo skupne prostore za izvajanje raznovrstnih aktivnosti.«

Luka Koper si je leta 2008 za štiriletno finančno podporo delovanju in razvoju zdravilišča prislužila simbolično zvezdo Rdečega križa, ki še danes stoji na Poti donatorjev v zdraviliškem kompleksu. Nadaljnjo podporo je leta 2012 Luka usmerila v prenovo in posodobitev objektov, ki jih med letovanjem uporabljajo otroci. V mladinskem domu Rakovica so z njenim prispevkom dodatno utrdili stavbo, zgradili novo kanalizacijo in obnovili sanitarije. Dodatnega temeljenja je bil potreben tudi mladinski dom Martinček, medtem ko so v domu Veverička, kjer letujejo najmlajši otroci, obnovili sanitarije, letos pa še streho. Pomembna pridobitev za zdravilišče je bila tudi nova večnamenska dvorana, ki so jo zgradili na lokaciji starega in dotrajanega bazena. Med leti 2009 in 2019 je Mladinsko zdravilišče in letovišče od Luke Koper prejelo 340.000 evrov finančne pomoči.

»Mladinsko zdravilišče si za svoje plemenito poslanstvo zasluži vso možno podporo. Zdravje in zadovoljstvo otrok, ki so bili in še bodo gostje Mladinskega zdravilišča in letovišča, je več kot zadostna nagrada za pomoč, ki jo zagotavljamo z našimi humanitarnimi prispevki,« je podporo organizaciji komentiral Dimitrij Zadel, predsednik uprave družbe Luka Koper.