100 let nogometa v Kopru s posebnim darilom

Prva pisna dokazila o igranju nogometa v Kopru segajo v leto 1920, ko je ta del Slovenije še spadal pod italijansko oblast. Takrat je bil ustanovljen Circolo sportivo Capodistriano, predhodnik današnjega FC Koper, ki velja za prvo nogometno ekipo Kopra. Ekipa je bila sestavljena predvsem iz študentov, delavcev in ribičev, pretežno pripadnikov italijanske narodnosti, ki je predstavljala večino mestnega prebivalstva. Ekipa je tedaj nastopala v 3. diviziji prvenstva Julijske krajine in je bila ena prvih na Istrskih tleh. Klubska barva je bila (kot še danes) rumeno modra, igralo pa se je na peščenem igrišču nedaleč stran od mestnih vrat Muda. Klub je v vseh teh letih spreminjal imena in ravni tekmovanj, a hkrati ohranjal dediščino pionirjev koprskega nogometa vse do današnjih dni. Klub šteje danes 350 nogometašev vseh starosti, 22 trenerjev in 15 sodelavcev, ki skrbijo za nemoteno delovanje tako številnega pogona. V okviru kluba deluje tudi nogometna šola.

Za zlata leta kluba se upošteva druga polovica 80. let, ko je Koper v sezoni 1984/85 osvojil 1. mesto v takratni Slovenski ligi. Med pomembnejšimi uspehi v zadnjih desetih letih pa so koprski nogometaši predvsem ponosni na naslov državnih prvakov 1. Slovenske nogometne lige in na dve zmagi v pokalnem tekmovanju Nogometne zveze Slovenije (NZS).

Po treh letih igranja v nižjih kategorijah, je sredi maja letos koprske nogometaše razveselila novica NZS, da se bodo v naslednji sezoni vrnili med prvoligaše. Zaradi epidemija koronavirusa so namreč drugoligaško tekmovanje prekinili, Koprčani pa so kot prvouvrščeni napredovali v višjo ligo.

»Imamo ambicije, želimo biti kar se da uspešni in mestu podariti to, kar si zasluži. Vedno je cilj zmaga in s takšnim razmišljanjem vstopamo v sezono,« je komentiral trener Miran Srebrnič. Tekmovanje v skupini najboljših slovenskih nogometašev bo nedvomno obogatilo praznovanja ob visokem jubileju nogometnega kluba, ki ob tej priložnosti pripravlja razstavo in druge spremljajoče dogodke, s katerimi želijo obuditi bogato in zanimivo preteklost najstarejšega koprskega športnega društva.

Luka Koper podpira koprske nogometaše že od leta 2008. Takrat je prevzela generalno pokroviteljstvo. »Družba Luka Koper je steber in gonilo koprskega gospodarstva, zato nas toliko bolj veseli dolgoletna podpora našemu klubu, ki neprekinjeno traja že vse od leta 2008. V tem obdobju je FC Koper dosegel tudi največje uspehe v svoji 100-letni zgodovini, od naslova državnih prvakov do dveh pokalnih lovorik. FC Koper pa seveda ni le članska ekipa. V našem klubu trenira okrog 300 otrok, kar pomeni, da je v nogomet tako ali drugače vpetih prav toliko družin. Ravno v športni razvoj mladih nogometašev vlagamo veliko truda in tudi večino sredstev, ki jih prejemamo od Luke Koper, zato smo ji zelo hvaležni,« je o dolgoletnem sodelovanju z Luko Koper povedal predsednik kluba Ante Guberac.