1,4 milijona evrov za športnike in številne druge

V letu 2019 je Luka Koper sponzorstvom in donacijam namenila 1,4 milijona €. Od tega je največji delež (64 %) pripadel športu. Tudi v lanskem letu smo podprli vse največje športne klube na Obali, s katerimi imamo večinoma podpisane večletne pogodbe. Med njimi so FC Koper, NK Dekani, OK Luka Koper, OK Ankaran Hrvatini, KK Koper Primorska, Rokometno društvo Koper, Žensko univerzitetno društvo Koper, Teniški klub Koper in Vaterpolo društvo Koper. Sponzoriramo dva največja športna dogodka na Obali, Istrski maraton, ki se od leta 2018 imenuje po naši družbi, in prireditev Ironman, ki je na Obalo pripeljal jeklene športnike s celega sveta.

Luka Koper sodeluje s številnimi športnimi zvezami: Jadralno zvezo, Rokometno zvezo, Košarkarsko zvezo, Atletsko zvezo in Smučarsko zvezo – sponzoriramo moško in žensko skakalno reprezentanco.

Že več kot 20 let smo med večjimi sponzorji Olimpijskega komiteja Slovenije. Podpiramo vrhunske športnike kot so: jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, kajakašica Špela Ponomarenko, teniška igralka Andreja Klepač in potapljačica Alenka Artnik.

Tudi v 2019 smo zagotovili donatorska sredstva zdravilišču Rdečega križa na Debelem rtiču. V Škocjanskem zatoku so z našo donacijo uredili vstopne točke in učne poti. Prisluhnili smo Obalni gasilski zvezi in pokrili del stroškov, ki so jih imeli zaradi železniške nesreče v Dolu pri Hrastovljah. Med pomembnejše donacije sodijo tudi sredstva (200.000 €), ki jih je Luka Koper v dogovoru z Mestno občino Koper namenila omilitvenim ukrepom za prebivalce starega mestnega jedra. Znesek 30.000 € pa smo nakazali društvu Palčica pomagalčica za pomoč dečku Krisu, ki je zbiral sredstva za zdravljenje v ZDA.

Na področju kulture velja omeniti pogodbo s Pihalnim orkestrom Koper, ki ga družba podpira že od nastanka. Luka Koper je od lanskega leta generalni pokrovitelj Primorskega poletnega festivala, edinega kulturnega dogodka, ki združuje vse štiri obalne občine. Izobraževalno vrednost projekta smo prepoznali v sponzoriranju Zelene akademije, učilnice na jadrnici, preko katere osnovnošolci in dijaki spoznavajo občutljiv morski ekosistem ob slovenski obali.

V okviru razpisa Živeti s pristaniščem smo lani podprli 250 projektov, katerim smo namenili več kot 120.000 €. Sredstva so večinoma prejeli prijavitelji z območja Kopra in Ankarana, saj je Luka Koper, skladno s Strategijo na področju sponzorstev in donacij, družbeno odgovorno podjetje, ki na tak način vrača okolju, na katerega ima pristaniška dejavnost največji vpliv.