60 let vzgoje pomorskega kadra

Fakulteta za pomorstvo in promet, ki v Portorožu deluje pod okriljem Univerze v Ljubljani, letos praznuje 60. jubilej. 26. junija 1960 jo je kot Višjo pomorsko šolo ustanovila tedanja Ljudska Skupščina Republike Slovenije, da bi zadostila zakonskim predpisom o izobraževanju pomorščakov (master) in pomorskih strojnikov (chief engineer), za katere so zahtevali višjo strokovno izobrazbo.

Fakulteta je z delom pričela 15. oktobra 1960 z navtičnim in strojnim oddelkom s 57 vpisanimi študenti. Tri leta po ustanovitvi dobimo prvega, doma izšolanega kapitana dolge plovbe in strojnika I. Leta 1995 se je šola preoblikovala v visoko šolo oz. Fakulteto za pomorstvo in promet. Tri leta kasneje fakulteto zapusti prvi magister znanosti prometa in pomorstva, leta 2002 pa šolanje zaključita prva dva doktorja znanosti s področja pomorstva in prometa.

V šestih desetletjih delovanja je Fakulteta za pomorstvo in promet omogočila kvalitetno izobrazbo številnim generacijam študentov. Veliko od teh se je zaposlilo tudi v Luki Koper, naša družba pa s Fakulteto sodeluje tudi na različnih strokovnih področjih.

Fakulteta za pomorstvo in promet je ob 60. jubileju pripravila slavnostno akademijo, ki so se je udeležili tudi predstavniki Luke Koper.