Kako igrajo odbojko v Kopru in kako v Ankaranu

Luka Koper že vrsto let podpira oba največja ženska odbojkarska kluba (OK) na Obali – OK Luka Koper in OK Ankaran Hrvatini. Prvi ima že skoraj 50-letno tradicijo, drugi pa letos praznuje 20. obletnico. Čeprav vsak na svojem koncu in v drugi občini, imata enak cilj: razvoj in napredek odbojke v lokalnem okolju in ustvarjanje pogojev za kvalitetno preživljanje prostega časa za čim več deklic. Poglejmo, kaj sta nam povedala predsednika obeh klubov Zdravko Jović (OK Luka Koper) in Bojan Cerovac (OK Ankaran Hrvatini).

Kdaj ste začeli sodelovati s klubom in kako se je skozi čas razvijal ta odnos?

Bojan: OK Ankaran Hrvatini je nastal leta 2000. Do takrat je v Ankaranu delovala odbojkarska šola OK Luka Koper, a so jo zaradi reorganizacije ukinili in odločiti smo se morali ali voziti otroke v Koper ali ustanoviti nov klub. Kot starš sem takrat zavihal rokave in začel novo zgodbo. Vedel sem, da ne bo lahko in da bo potrebnega veliko dela in odrekanja prostemu času. Nastopil sem kot predsednik kluba in to funkcijo neprekinjeno opravljam že 20 let. Začeli smo z manjšo skupino deklic, z leti pa je število članic raslo. Danes tekmujemo v vseh starostnih skupinah pod okriljem Odbojkarske zveze Slovenije in s članicami že tretje leto nastopamo v 1. ženski ligi. Ekipe sestavljajo večinoma dekleta iz Ankarana in bližnje okolice.

Zdravko: Z OK Koper sem povezan od njegovega nastanka leta 1972. Bil sem v prvi generaciji dečkov, ki so tistega leta konec poletja začeli s treningi … To je bil vedno moj prvi klub, tudi kasneje, ko je politika moško odbojko preselila v Izolo, žensko pa v Koper. V OK Koper sem se vrnil leta 2007, takrat je že nosil ime Luka Koper, na predsedniškem mestu sem nasledil Branka Vodopijo. Treniral pa sem tudi mlajše selekcije. Leta 2012 je prišlo do menjave vodstva, leta 2016 pa sem spet prevzel predsedniško funkcijo, ki jo opravljam še danes. Mislim, da je napočil čas, da predsedniško mesto prepustim mlajšim generacijam, a kandidatov ni kaj dosti.

Kaj vam predsedniška funkcija pomeni in kakšni so vaši cilji pri vodenju kluba?

Bojan: Funkcija predvsem zahteva veliko dela, odgovornosti in skrbi, kar pa je poplačano z nasmejanimi obrazi otrok. Še vedno zasledujemo cilj, ki smo si ga postavili pred 20. leti: ustvariti pogoje, ki omogočajo razvoj in napredek ženske odbojke in ponuditi možnost kvalitetnega preživljanja prostega časa deklicam vseh starosti. Naša želja je, da bi imeli svojo dvorano.

Zdravko: Biti predsednik športnega kluba v teh časih ni enostavno, pravzaprav nikoli ni bilo. To funkcijo opravljam s srcem in verjamem v to, da delamo nekaj dobrega za mlajše generacije deklic in razvoj športa na Obali. Veselim se vsakega uspeha, tudi najmanjšega, od zadovoljstva deklic, ko jim uspe prvič servirati čez mrežo, do tega, da rade prihajajo na trening, da pripeljejo še sošolko ali prijateljico … Moj cilj je vedno bil zagotavljati pogoje za obstoj kluba in rast odbojke.

Kako ste se v klubu prilagodili na ukrepe glede koronavirusa?

Bojan: Upoštevamo vsa priporočila in protokole za organizacijo ter izvedbo tekem in treningov. Zelo je obremenjujoče, saj od nas zahteva veliko dodatnega dela, predvsem pred in na tekmah. Voditi moramo evidenco gledalcev, meriti temperaturo, opozarjati za maske … Starejše igralke razumejo in so se hitro prilagodile, upoštevajo navodila trenerjev in sledijo ukrepom. Mlajše so imele veliko vprašanj, še najbolj pa jih skrbi, da bodo spet doma brez odbojke in prijateljic.

Zdravko: Zaradi epidemije trenutno trenira le prva ekipa, tekmovanja so zaenkrat prekinjena. Igralke komaj čakajo, da bo tekmovanje spet steklo. Ekipa, ki lahko trenira, se je prilagodila vsem ukrepom NIJZ in Odbojkarske zveze. Težje je za mlajše selekcije, ki so prikrajšane za treninge, tekmovanja in druženje. Ohranjajo pa stike med seboj in s trenerji preko spleta, telefona …

Ste kdaj razmišljali o združitvi OK Luka Koper in OK Ankaran Hrvatini?

Bojan: O združevanju nismo nikoli konkretno razmišljali. Zgledno sodelujemo na vseh področjih, kjer imamo skupne interese. Izmenjujemo si mnenja, igramo prijateljske tekme, organiziramo turnirje za najmlajše.

Zdravko: Ne. Odbojkarski klub Koper je, kot rečeno, klub s tradicijo, kmalu bo praznoval 50-letnico. Združevanje klubov kot smo ga poznali včasih, tudi v sosednjem zamejstvu, ni nikoli prineslo pričakovanih učinkov – ne pri rezultatih ne organizacijsko. Večkrat je to vodilo celo v razpad oz. zaton enega kluba na račun drugega. Tega si za OK Luko Koper nikakor ne želim. Sodelovanje z OK Ankaran Hrvatini pa ni bilo nikoli vprašljivo, vedno smo odprti.

Med vašimi dolgoletnimi podporniki je tudi Luka Koper.

Bojan: Ponosen sem, da nas Luka Koper podpira že skoraj od samega začetka. Najprej smo prejemali sredstva iz sklada Živeti s pristaniščem, nato pa smo sodelovanje nadgradili. Ta sredstva nam veliko pomenijo, saj nam omogočajo, da lahko mlajšim generacijam ponudimo možnost kvalitetnega preživljanja prostega časa in hkrati razvoj ženske odbojke.

Zdravko: Ja res je, Luka nas podpira že od leta 2002. Takrat je klub pridobil naziv Luka Koper in še danes ga ponosno nosimo. Luka Koper je še eno redkih podjetij na Obali, ki z znatnimi finančni sredstvi podpira lokalni šport in zato smo ji vsi zelo hvaležni.