Čestitamo Slovenija, pomorska država!

V spomin na sprejem resolucije o pomorski usmeritvi Slovenije, sprejeti leta 1991, 7. marca obeležujemo dan pomorstva. V ta namen se je 6. marca pred novo zgradbo Uprave RS za pomorstvo (URSP) odvila krajša slovesnost, ki so se je udeležili predstavniki vseh institucij, povezanih s slovenskim pomorstvom. Slavnostna govornica je bila ministrica, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek. Ob zaključku formalnega dela je z direktorjem URSP Jadranom Klincem tudi svečano prerezala trak in simbolno otvorila nove prostore Uprave.

Nov »dom« kolegov se razprostira na 1.000 m2, ima odprt pogled na koprsko luko in bo nove uporabnike sprejel že v kratkem. Glavni del stavbe, nadzorni center, pa bo opremljen šele do konca leta, ko bo stavba v polnem poslanstvu tudi zaživela.
V prostorih so zbrana umetniška dela in drugi s pomorstvom povezani predmeti, ki so jih posodili Pomorski muzej, Splošna plovba, posamezniki, pa tudi Luka Koper. Stene pisarn bodo krasile tudi naše fotografije avtorice Nataše Segulin, ki so del serije V pristanu in tankočutno odkrivajo detajle ter hkrati razsežnost pristanišča.

URSP in pristanišče sta neločljivo povezana in s kolegi zgledno sodelujemo, je pa Urad eden najpomembnejših akterjev slovenskega pomorstva, saj nadzoruje plovbo ladij in na podlagi svojih pristojnosti lahko edini v zvezi z njimi tudi ukrepa.

Novim-starim sosedom ob vselitvi čestitamo in želimo uspešno delo za še večjo varnost ladijskega prometa.