»Made in Slovenia« v svet preko Kopra – Planica in Ensol 360

Koprskemu pristanišču radi pravimo, da je »slovensko okno v svet«. Največkrat v povezavi z dejstvom, da državam, ki nimajo svojega izhoda na morje, preko nas omogočamo uvoz in izvoz različnih dobrin.

Premalokrat pa se spomnimo, da je edino slovensko pristanišče zelo pomembno tudi za Slovenijo in njeno gospodarstvo, ki ga sestavlja lepo število podjetij. Nekatera so se s svojimi uspešnimi zgodbami uspela prebiti na svetovni trg in … izdelke v svet pošiljajo preko Luke Koper.

Planica aprila prvič na Kitajsko
Med najbolj aktualnimi pošiljkami je sladoled Planica iz Ljubljanskih mlekarn, s katerim je največji mlekarni v Sloveniji uspel še en preboj na tuje trge. Na Kitajsko je v začetku aprila odpotovala prva pošiljka – skoraj 35.000 sladoledov Planica tropic in Planica čoko. Kot so pojasnili v Ljubljanskih mlekarnah je »konkurenčna prednost sladoledov Planica v primerjavi z mnogimi drugimi ponudniki, da so izdelani iz mleka ter nosijo znak Izbrana kakovost Slovenija. Znano je namreč, da številni ponudniki pri izdelavi sladoledov namesto po mleku posegajo po rastlinskih maščobah.« V naslednjih mesecih načrtujejo odpremo 43 ton sladoleda, ki bodo prav tako potovala preko koprskega pristanišča. Na Kitajsko so njihove izdelke prvič poslali leta 2016, in sicer trajno mleko, ki ga izvažajo še danes.

Koprski inženirji karting prog
Še eno uspešno slovensko podjetje, ki ima sedež v koprski občini in je bolj kot doma prepoznano v tujini, je Ensol 360. Ukvarja se z načrtovanjem in gradnjo večnivojskih stez za rekreativni karting in je v tem nišnem segmentu vodilno podjetje na svetu. Zaposluje 70 ljudi v treh povezanih podjetjih v Sloveniji, na Hrvaškem in v ZDA, ki so hkrati njihov najpomembnejši trg. Zgovoren je podatek, da je vseh 10 največjih večnivojskih kartodromov v Ameriki rezultat dela ekipe Ensol 360. Njihovim naročnikom, pravijo, ponujajo popolno storitev, od tega, da izrišejo dizajn proge, proizvedejo vse komponente in poskrbijo za transport pošiljke, ki lahko obsega tudi do 32 kontejnerjev, na drugi konec sveta, do postavitve proge in dolgoročne podpore kupcem.

»Kontejnerji potujejo v Ameriko preko luke Koper. Najpogostejša destinacijska pristanišča so New York in Savannah na vzhodni obali ZDA ter Houston v Teksasu. Za nekaj projektov smo izvažali tudi v Mehiko in v države Bližnjega vzhoda. Če govorimo o količinah, je to približno 25 40-ft kontejnerjev mesečno, pri čemer povprečna teža vsakega znaša 10,5 ton. Smo strogo izvozno naravnano podjetje, lani smo beležili 100-% izvoz,« so nam povedali.  

Kaj pa na domačih tleh? Prvi njihov projekt v Sloveniji je bil obnova 250 metrov dolge karting proge v ljubljanskem BTC-ju, ki je zaživela februarja letos. Svoj kartodorom pa imajo tudi v Zagrebu. V prihodnosti družba Ensol 360 načrtuje še razvoj drugih atrakcij, ki bi dopolnjevala karting steze.

To je kartodrom Superchanged Entertainment z najdaljšo pokroto večnivojsko gokart stezo na svetu. Odprt je bil junija 2019 v Wrenthamu, Massachusetts, nedaleč od Bostona