Poletni utrip v Kopru

Letošnje poletje so zaznamovale odpovedi številnih prireditev zaradi omejitvenih ukrepov proti širjenju koronavirusa. Tako športnih kot kulturnih dogodkov je bilo veliko manj, kot smo jih navajeni, so nam pa kljub vsemu poletne dni popestrili dogodki v okviru Primorskega poletnega festivala in akcije »Zdaj je čas. Za poletje v Kopru«. V obeh primerih je k uspešni izvedbi pripomogla tudi Luka Koper.

Primorski poletni festival

Primorski poletni festival (PPF), 27. po vrsti, je potekal od 1. julija do 31. avgusta. Gre za festival, ki ga soustvarjajo primorska gledališča – koprsko, novogoriško in tržaško in povezuje obalna mesta. Generalni pokrovitelj je od lanske izvedbe Luka Koper.

Sestava letošnjega programa je bila vse prej kot lahka naloga, vendar je organizatorjem uspelo izpeljati kar 64 prireditev, 3 premiere in zagnati nov, Mladi PPF, s katerim so želeli dati besedo mladim ustvarjalcem, ki so končali študij na gledaliških akademijah.
»Letošnji PPF je živel intenzivno, kar pa bi bilo brez podpore Luke Koper in obalnih občin nemogoče. Vesela sem, da je bil festival uspešen in dobro obiskan, kljub vsem omejitvam. Bilo je tudi veliko novih gledalcev, saj so se mnogi odločili, da bodo poletje preživeli na Obali,« je strnila Katja Pegan, direktorica Gledališča Koper.

Najbolj odmeven dogodek je bila krstna uprizoritev koprodukcije Gledališča Koper, SNG Nova Gorica in Slovenskega stalnega gledališča v Trstu z naslovom Stoletje mjuzikla, v kateri so igralci predstavili najbolj prepoznavne pevske in plesne točke iz broadwayjskih mjuziklov. V sklopu festivala so pripravili tudi več pogovorov o kulturi in družbi ter glasbene večere.

 Zdaj je čas. Za poletje v Kopru

V Kopru se je julija in avgusta v sklopu akcije »Zdaj je čas. Za poletje v Kopru« odvilo skoraj 150  manjših prireditev, festivalov in drugih dogodkov. Prav vse dni v tednu se je v Kopru in njegovi okolici kaj dogajalo. Ponedeljki so bili v znamenju Poletnih koncertov v Taverni, torke so zaznamovali gledališki večeri, srede festival Poletje z biseri in Otroški poletni gledališki vrtiljak, četrtke je v mestu popestril program Alpe Adria PUF Festivala, v Kubedu pa niz večerov Čubed pod borovci, ob koncih tedna so program obogatili tudi Istrska tržnica, Homo na plac in Glasbeni utrinki Kopra. Poleg tega so k pestremu poletnemu prireditvenemu utripu prispevali JEFF festival, Folkest, Frivolus, EtnoHisteria, Summer Afro Latin festival, Festival Burja, Tartini Junior, Od Črnega kala dol in MareziJazz. Poleg prireditvenega dogajanja je poletje popestrila tudi kampanja 10 tednov doživetij, v okviru katere so bila vsak dan na programu različna doživetja, kot so ogledi znamenitosti in degustacije ter druga doživetja v mestu in na podeželju.