»Potapljanje na vdih je eden izmed bolj mentalnih športov«

Alenko Artnik, najboljša slovenska potapljačica in naša sponzoriranka je v zadnji četrtini leta osvojila kar dva svetovna rekorda, najprej v disciplini z dvema plavutkama nato pa še z enojno. Prvi rekord je postavila na evropskem pokalu v Grčiji, kjer se je spustila na 94 metrov, nato pa je na tekmovanju Blue Week v Egiptu dosegla globino 114 metrov.  Za doseganje takšnih izjemnih rezultatov je potrebno veliko treninga, ki pa ne poteka samo v vodi. Najpomembnejši del se izvaja na kopnem, s samim seboj…

Alenka, katera je najpomembnejša značilnost tega športa?

Potapljanje na vdih je eden izmed bolj mentalnih športov, ni dovolj le fizična priprava ampak predvsem dobra mentalna priprava. Osredotočenost ter sposobnost globoke sproščenosti sta ključna za varno in uspešno globinsko potapljanje, ravnovesje med obema pa odpira vrata do pretočnosti t. i. flow state. Gre za stanje, ko smo popolnoma predani v aktivnost, zato med izvajanjem odmislimo vse nepomembne informacije, ki bi nas lahko ovirale pri ključnih odločitvah. Predstavljajte si, da se na en vdih spustite globlje od 100 metrov, daleč od kopnega in možnosti vdiha. V tej fazi potopa je ključno, da ostanem osredotočena ter čim bolj pomirjena. Nagon po dihanju je vse močnejši, vendar bi vsakršno odvečno razmišljanje in stres pomenila dodatno porabo kisika v telesu, kar bi neposredno vplivalo na izid potopa.

Kako potekajo priprave na tekmovanja?

Priprave na uspešen potop se začnejo mesece pred tem, orodje, ki ga najpogosteje uporabljam in se je izkazalo kot najbolj učinkovito, so dihalne vaje. Z osredotočenim dihanjem treniram tako fokus kot sposobnost sproščanja. Za dobro in hitro odzivnost našega uma je nujno potrebno vaje izvajati vsak dan. Telo moramo čim bolj sprostiti, zapreti oči, naše misli pa preusmeriti v dihanje, ki naj bo čim bolj naravno in sproščeno. Dihamo z nosom in s trebušno prepono, pet do deset minut. Na začetku bodo misli bežale vse povprek, sčasoma pa bomo opazili, da jih lažje kontroliramo ter preusmerimo nazaj v dihanje. To lahko dosežem le s trdim delom, disciplino ter vztrajnostjo.

Kako bi opisala letošnje leto in kakšne so tvoje želje za 2021?

Letošnje leto je zaznamovalo vsakega od nas z velikimi in nepričakovanimi spremembami. Iz svoje izkušnje pa lahko povem, da so ravno velike spremembe botrovale k velikim uspehom. Občutek imam, da nas življenje tokrat preizkuša na kolektivni ravni. Želim si, da bi se ljudje začeli bolj odpirati, se povezovati in si med seboj pomagati.