Potniške ladje “na čakanju”

V razmerah, ko se je razbohotila epidemija korona virusa, je zastal tudi promet ladij za križarjenje, pričetek sezone potniških križarjenj v Sredozemlju se zamika.  V koprskem pristanišču bi morali prvo ladjo v letošnji sezoni, ladjo Viking Sea, privezati 7. aprila, vendar so poleg ladjarja Viking Cruises vse svoje prihode ladij, ne samo v aprilu ampak tudi v maju, odpovedala še izraelski ladjar Mano Maritime in italijanski MSC Cruises.

Tako kot v večini gospodarskih dejavnosti tudi v segmentu potniških križarjenj nihče ne ve do kdaj bodo veljale omejitve oziroma kdaj se bo končala nevarnost širjenja koronavirusa. Optimistične napovedi navajajo mesec maj, dejansko se pa bodo ladjarji odločali posamično v povezavi s stanjem na posameznih tržiščih, kjer tržijo svoje potovalne programe.

Trenutno so vse ladje za potniška križarjenja v mirovanju, vendar pripravljene na morebiten ponoven zagon. Razpršene so po svetovnih pristaniščih, največ jih je v Srednji Ameriki kjer večina trenutno še izvaja turistična potovanja. So pa križarjenja odvisna tudi od letalskih povezav, saj večina potnikov, kakor tudi posadk za dostop do matičnih pristanišč uporablja letala.