Prada, Gucci, Adidas kupujejo »Made in Slovenia«

Z leve: Denis Jahhić, direktor in član uprave AquafilSLO, Svetlana Knežević, vodja razvoja in Damjan Marolt, direktor Econyl sredi navitij najlonskih niti.

V Sloveniji se ponašamo s podjetji, ki so s svojimi izdelki in storitvami edinstvena na svetu. Med njimi je tudi AquafilSLO, ki se izdeluje iz odpadnih surovin izdeluje najlon. Je del mednarodne Skupine Aquafil, enega vodilnih svetovnih izdelovalcev najlona, in zadnje čase pomemben akter na področju trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva.

Nekaterim je slovensko podjetje znano pod ustanovnim imenom Julon. Po osamosvojitvi Slovenije leta 1995 je prešlo v večinsko last italijanske družbe Aquafil in se pod novim lastnikom posodobilo, razširilo proizvodnjo in prodrlo na tuje trge. Leta 2011 so vzpostavili sistem regeneracije ECONYL®, edinstven industrijski sistem na svetu, v katerem se iz odsluženih ribiških mrež, preprog ter industrijskih odpadkov, ki vsebujejo najlon 6, v posebnem postopku regeneracije ponovno pridobi surovina za najlonska vlakna ECONYL®. »Vlakna ECONYL® v celoti pridobimo iz odpadnih materialov in se jih lahko neštetokrat ponovno pridobi, ne da bi pri tem izgubila kakovost,« pojasnjuje Denis Jahić, direktor in član uprave AquafilSLO.

Od kod pa prihajajo ribiške mreže? Vsako leto zberejo več tisoč ton odsluženih mrež, ki prihajajo vse od Južne Amerike do Evrope in Pakistana. Zanimivo je, da se ribiških mrežah lahko vidi ekonomsko stanje države, iz katere odslužene mreže pridejo. Tiste iz ekonomsko bolj revnih držav so zakrpane na vse možne načine, saj ribiči nimajo denarja za nove. »Mreže in druge surovine iz Evrope k nam prihajajo po kopnem, iz drugih delov sveta pa predvsem v kontejnerjih preko Luke Koper. Luka Koper pa je tudi naša prva izbira za kontejnerski izvoz končnih izdelkov v ZDA in Azijo,« dodaja Jahić.

Aquafilove izdelke – navitke vlaken – uporabljajo predvsem v industriji tekstilnih talnih oblog, za talne obloge v hotelih, pisarnah, letališčih in avtomobilih ter v modni industriji (modna in športna oblačila, kopalke, nogavice …). Med njihovimi kupci so svetovno znane blagovne znamke oblačil Prada, Gucci, Adidas, Speedo oz. tiste, ki sledijo vrednotam trajnostnega razvoja in zavedanju, da je prihodnost v zmanjševanju vplivov na okolje in ponovni uporabi materialov.

AquafilSLO zaposluje približno 900 ljudi na štirih lokacijah: v Ljubljani, Senožečah, Ajdovščini in na Teharjah. Skupina Aquafil je poleg Slovenije in Italije prisotna še v ZDA, Veliki Britaniji, na Hrvaškem, Kitajskem in Tajskem. Ima več kot 2.900 zaposlenih v 16 tovarnah.


Odpadne ribiške mreže v skladišča AquafilSLO pridejo preko koprske luke.

ZANIMIVOST: V AqufilSLO skrbijo tudi za odvečno paro, ki nastaja pri opisanem procesu. Dovajajo jo v vodno mesto Atlantis v ljubljanskem BTC (čez cesto od tovarne), kjer jo porabijo za ogrevanje bazenov in prostorov. S tem prihranijo 2.000 ton emisij ogljikovega dioksida.

OKOLJE: Po podatkih okoljevarstvene organizacije Greenpeace so ribiške mreže in ostala ribiška oprema eden največjih onesnaževalcev oceanov in morij. Vsako leto v morju ostane več kot 640 tisoč ton ribiške opreme, ki se uporablja za komercialni ribolov. Čeprav ribiška oprema predstavlja 10 % celotnega onesnaženja oceanov s plastiko, mreže v vodi tvorijo velike gmote, ki ogrožajo morsko življenje. Okoli 300 želv je lani poginilo ob obali na jugu Mehike, ko so se zapletle v ribiške mreže, ogrožene pa so tudi druge živali, morske ptice, ribe in kiti.

*Na naslovni fotografiji z leve: Denis Jahić, direktor in član uprave AquafilSLO, Svetlana Knežević, vodja razvoja in Damjan Marolt, direktor Econyla.