Prvi (potniški) laboratorij na morju za testiranje na COVID

Ladjar Viking Cruises je naznanil, da je vgradnja prvega polno opremljenega PCR* laboratorija za testiranje na COVID na potniški ladji Viking Star končana. Laboratorij je dovolj zmogljiv, da lahko s PCR testom sline vsak dan testirajo celotno posadko in vse goste, skupaj 1.400 ljudi.

Viking Star je prva potniška ladja s takim laboratorijem na krovu. “Več mesecev smo delali na tej pridobitvi, saj gre za pomemben korak proti ponovnemu zagonu naših potovanj brez ogrožanja varnosti potnikov in našega osebja. Menim, da bodo številni ukrepi za vzdrževanje higiene na krovu in prav kontinuirano PCR testiranje oseb na naših ladjah zagotovili varno obliko potovanj in raziskovanja sveta,« je bil zadovoljen predstavnik ladjarja Matt Grimes, ki velja za enega največjih poznavalcev ladijskega potniškega turizma. Sredi novembra bo Viking Star priplula v Oslo, kjer bodo prikazali ladijski PCR laboratorij in predstavili nove postopke dela na njihovih ladjah.

Ladja Viking Star je sicer tudi naša znanka. Lani je odprla potniško sezono v Kopru, s turisti je plula med Benetkami in Atenami.

*ang. Polymerase Chain Reaction – verižna reakcija s polimerazo. Metoda molekularne biologije za odkrivanje organizmov, ki povzročajo infekcije in odkrivanje variacij in genskih mutacij, predvsem pri ljudeh.