Radi pomagamo

Številne družine, ki so že pred pandemijo komaj shajale skozi mesec, so sedaj postavljene še pred večje izzive. Zato smo se v Luki Koper odločili, da pomagamo in tem družinam podarimo kanček brezskrbnosti in čarobnosti tega obdobja. Že tretje leto smo se vključili v dobrodelni projekt Radia Capris in Zveze prijateljev mladine Slovenije Hladilnik toplega srca. »Lani smo s paketi dobrot osrečili preko 1.000 ljudi z Obale, dodatno pa finančno pomagali še 140 družinam. Zavedamo se, da je letošnje leto prineslo nove stiske in da posamezniki veliko bolj zadržano in premišljeno darujejo, ker sami živijo v veliki negotovosti. Prepričani pa smo, da bomo tudi letos uspeli osrečiti veliko število otrok tudi z dragoceno pomočjo Luke Koper,« je optimističen odgovorni urednik Mitja Čehovin.

Med pandemijo vse več prejemenikov

Donirali smo tudi tudi Istrski območni Karitas (IOK), ki že vrsto let pomaga družinam in posameznikom v materialni ali duhovni stiski v vseh štirih obalnih občinah. V Kopru, Izoli in Portorožu imajo centre za delitev hrane, letno pomagajo več kot 300 družinam in 200 posameznikom. »Donacijo Luke Koper bomo uporabili za nakup sadja, zelenjave, otroške hrane in higienskih pripomočkov, ki jih ne dobimo iz rezerv EU in Škofijske Karitas. Zavedamo se, da so v družinah z otroki in tudi pri starejših potrebe bolj široke. V času pandemije se je število prejemnikov povečuje, prav tako potreba po različnih artiklih,« pravi Pavla Brec, voditeljica IOK.

Za lepšo in bolj solidarno družbo

Že več let sodelujemo tudi z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje v projektu Botrstvo. Pomoč pri kritju stroškov šolskih in obšolskih dejavnosti ter osnovnih življenjskih potrebščin  smo do sedaj namenili že 16 otrokom in vse Slovenije, letos pa bomo osrečili še dodatnih 10. Milena Štular, predsednica nadzornega odbora Botrstva v Sloveniji: »V sklopu Botrstva pomagamo otrokom iz vse Slovenije, ki živijo v revščini in prikrajšanosti. S pomočjo, ki jo Luka Koper namenja 10 otrokom, jim lahko omogočamo dostop do enakovrednejših možnosti v primerjavi z vrstniki, s tem pa jim odpiramo vrata v lepšo prihodnost. Hvala, da nam pomagate ustvarjati lepšo, solidarnejšo in strpnejšo družbo.«

Luka Koper je v letu 2020 za donacije namenila 360.000 evrov.