V slogi je (po)moč

Na ladji Nicolas Delmas, ki je krenila na pot iz našega pristanišča konec septembra, je bil prav poseben kontejner. V njem so bile tri tone medicinskega materiala, oblek in igrač, namenjenih v Bejrut. V začetku avgusta je v tamkajšnjem pristanišču prišlo do silovite eksplozije. Udarni val je stresel mesto in terjal skoraj 200 žrtev, več kot 7.000 je bilo ranjenih. Novica je obkrožila svet in veliko organizacij ter posameznikov je takoj pričelo z zbiranjem pomoči.

Med njimi tudi Slovenka Alja Crnelj Khoueir, ki jo z Libanonom povezuje življenjski sopotnik Ziad. Spoznala sta se na Harvardu, kjer sta kot oftalmologa službovala. Po poroki in rojstvu sina se je  preselila v  Bejrut, a se zaradi gospodarske krize v Libanonu kmalu spet vrnila v Slovenijo. S sinom sta letos julija odšla na dopust v Bejrut, a sta ga morala zaradi obvezne karantene predčasno zapustiti – to je bilo le štiri dni pred eksplozijo.

»Ziada prve pol ure nisem dobila na telefon, ker ga je udarni val vrgel na tla, pri čemer si je izpahnil ramo. V hudih bolečinah je odšel v bolnico, ampak ostal živ. Bilo je veliko žrtev in ranjenih, ki so oslepeli, izgubili roke in noge predvsem zaradi pokanja stekel. In toliko žrtev zaradi skorumpiranih in neodgovornih politikov, ki so prezrli vsa opozorila pristaniške uprave, da je v nekaterih skladiščih nevaren tovor. Ljudje so ostali brez strehe nad glavo, brez vsega. Tako sem se odločila, da pomagam, kolikor je v moji moči. Za pomoč pri zbiranju materiala sem prosila direktorja Kirurškega sanatorjia Rožna dolina dr. Janeza Bajca. Ta je pozval vsa farmacevtska podjetja, s katerimi sodelujejo. Tudi sama sem prosila za pomoč kolege in nabrali smo 62 škatel materiala. Ker je bilo v kontejnerju še veliko prostora, mi je gospod Bine Štancar, direktor CMA-CGM Slovenija, svetoval, da se povežem s Karitasom. Tu sem dobila kontakt gospe Janje Thompson, ki vodi društvo Mamice za ruandske otroke. Donirali so več kot dve toni oblek in igrač,« je zgodbo opisala Alja.

Košček k tej zgodbi je prispevala tudi Luka Koper in vsi, ki so poskrbeli, da je kontejner prišel do cilja: špedicija Gemini, ladjar CMA CGM in carina. Vsi deležniki v logistični poti smo se odločili, da priskočimo na pomoč in vse storitve opravimo brezplačno. V Luki Koper smo tako poskrbeli za praznjenje kombijev in polnjenje kontejnerja ter za nakladanje na ladjo.

Ko je bilo blago spravljeno in naloženo, si je organizatorka humanitarne pošiljke oddahnila: »Vse je potekalo neverjetno hitro in gladko. Vsi so bili prijazni, potrpežljivi in ustrežljivi – še nikoli se nisem ukvarjala s takšno pošiljko in sem zato najbrž zastavila mnogo neumnih vprašanj. Iskreno se zahvaljujem vsem za pomoč in izrekam vse pohvale.«