V spomin Emilu Bandlju (1938 – 2020)

Umrl je Emil Bandelj, ugleden strokovnjak na področju pomorstva, prijatelj in poslovni partner Luke Koper ter dolgoletni predsednik Zveze pomorsko prometnih agencij Slovenije.

Bil je eden prvih pomorskih agentov pri nas, saj je svojo poslovno pot začel že leta 1959 v koprski filiali Jugoagenta. Po enajstih letih dela v pomorski agenciji se je leta 1970 zaposlil v Luki Koper, kjer je delal najprej kot pomočnik komercialnega direktorja, nato pa kot komercialni direktor. V enem od Luških glasnikov se je tistih časov spominjal takole: »Komunikacijske infrastrukture ni bilo, Luka je bila tedaj še v izgradnji. Borili smo se za vsako tono in občutili veliko konkurenco drugih jugoslovanskih pristanišč.«
Po sedmih letih dela v pristanišču je prevzel vodenje Interagenta, nato pa za štiri leta odšel v Sudan, kjer si je nabral še dodatnih izkušenj z vodenjem ladjarskega podjetja. Po vrnitvi v domovino se je zaposlil v Ferspedu, kjer je ostal do upokojitve. Svoji ljubezni, kakor je večkrat dejal, se ni odrekel niti po upokojitvi in z delom nadaljeval v pomorski agenciji Globus. Zaslužen je za mnoge nove posle, tudi za prihod prvih azijskih avtomobilov v Koper.

Kot dolgoletni predsednik Zveze pomorsko prometnih agencij je bil član različnih mednarodnih odborov. Aktivno je sodeloval pri številnih domačih in mednarodnih projektih na področju pomorstva. Svoje znanje in izkušnje je mladim posredoval na predavanjih in seminarjih.

Emila se bomo spominjali kot preudarnega in modrega človeka. Njegova vloga pri uspešnem razvoju in prepoznavnosti našega pristanišča je bila neprecenljiva.