30. obletnica odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

Pred 30 leti je s slovenskega ozemlja odšel zadnji vojak JLA in Slovenija je dejansko postala suverena država štiri mesece po razglasitvi samostojnosti. Ta dan zato zaznamujemo kot državni praznik – dan suverenosti.

Jugoslovanska vojska se je iz našega pristanišča začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se – skupaj z vozili, opremo in orožjem – vkrcali na ladji Venus in PO-9, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Dokončno so se vkrcali ob 23.45.

Kot je za Luški Glasnik povedal Fabio Steffe, predsednik policijskega veteranskega društva Sever za Primorsko in Notranjsko, je Luka Koper odigrala pomembno vlogo in dodaja: »Umik preko koprskega pristanišča je bila najbolj logična izbira, saj si nobena sosednja država ni želela tuje armade na svojem ozemlju. Umik jugoslovanske vojske je bil nepredvidljiv, tvegan in nevaren. Tega smo se zavedali vsi, ki smo bili tako ali drugače vpleteni v ta proces. Tudi tedanje vodstvo Luke Koper, ki se je kljub tveganjem zavedalo pomena te zgodovinske odločitve«.

Ob pomembni obletnici smo na bitvo, na katero je bil takrat privezan trajekt Venus, postavili spominsko ploščico.

Ob dnevu suverenosti iskreno čestitamo vsem Slovenkam in Slovencem.