Največji ledolomilec na svetu je tudi iz slovenskega jekla

Slovenija ima bogato jeklarsko tradicijo. V zadnjih dveh letih smo obeležili 150 let industrijske proizvodnje jekla na Jesenicah in 400-letnico jeklarstva v Mežiški dolini. To tradicijo uspešno nadaljujejo v družbah Skupine SIJ, največji slovenski metalurški skupini.

Njihovi izdelki sodijo v sam vrh evropskih in svetovnih nišnih jeklarskih trgov – so med prvimi tremi proizvajalci nerjavne pločevine in tretji največji proizvajalec orodnih jekel v EU ter deseti največji proizvajalec industrijskih nožev na svetu. Doma pa veljajo za enega največjih zaposlovalcev, predvsem na Gorenjskem in Koroškem, kjer delujeta njihovi največji jeklarni. So med petimi največjimi izvozniki v državi.

Lani so pridobili mednarodni standard kakovosti (certifikat EN 9100), s katerim so prodrli na področje zračnega prometa, vesoljskih poletov in drugih visokokakovostnih in tehnološko naprednih industrij. Postali so uradni dobavitelj Ruske agencije za zagotavljanje kakovosti. Iz njihovega vrhunskega nerjavnega jekla bo izdelana prirobnica tokamaka fuzijskega reaktorja ITER – trenutno enega najbolj ambicioznih, najzahtevnejših in najdražjih projektov na svetu*. Ponosni so tudi na dolgoletno sodelovanje z Baltiško ladjedelnico, za katero so dobavili nerjavno pločevino za gradnjo treh ledolomilcev, med njimi tudi največjega in najzmogljivejšega jedrskega ledolomilca na svetu Arktika. Iz njihovega vrhunskega debelega nerjavnega jekla so tudi pokrovi cistern za varno odlaganje jedrskih odpadkov v Černobilu.

Skupina SIJ je izrazito izvozno podjetje, na tujih trgih ustvarijo 84 % prodaje. Glavni trgi so Nemčija, Italija in druge evropske države, nekaj blaga pa gre preko našega pristanišča v svet. »Z Luko Koper nas veže tesno in dolgoletno sodelovanje, naši odnosi pa so se v še trajajoči kontejnerski krizi dodatno poglobili, saj smo skupaj učinkovito premoščali izzive. Cenimo dobre in zanesljive storitve Luke Koper, kar je v trenutnih pogojih ključno pri pravočasnih dobavah našim strankam. Pozitivno ocenjujemo tudi nenehna vlaganja v posodobitev infrastrukture, digitalizacijo poslovanja, usmerjenost k strankam, zato se v Skupini Sij veselimo nadaljnjega sodelovanja z Luko Koper,« pojasnjuje Dmitry Novitskiy, direktor za logistiko Skupine SIJ.

V letu 2020 je Skupina SIJ odpremila skoraj 2.000 kontejnerjev, največji del prek Luke Koper.  V kontejnerjih potujejo večinoma izdelki obeh največjih družb skupine SIJ, jeklarn SIJ Acroni in SIJ Metal Ravne, ki so namenjeni predvsem v ZDA, Indijo in številne azijske države.

 

*Namen projekta Iter (International Thermonuclear Experimental Reactor) je izgradnja največjega eksperimentalnega fuzijskega reaktorja, v katerem bodo preučevali postopek pridobivanja elektrike z zlivanjem vodikovih jeder, s čimer bi posnemali postopek nastajanja energije Sonca. Reaktor ob sodelovanju 35 držav gradijo v Franciji, skupna vrednost projekta je ocenjena na 20 milijard evrov.