Pihalni orkester Koper: 40 let glasbenih zgodb

Pihalni orkester Koper bo letos POKal od veselja, saj bo konec leta praznoval 40 let. Ob tej priložnosti smo na klepet povabili predsednika društva Andreja Šavka in dirigenta Borisa Benčiča.

Letos praznuje POK pomembno obletnico. Kako bi povzeli teh 40 let delovanja?

Andrej: Pihalni orkester Koper je nastal iz navdušenja ustanovitelja in prvih članov, ki so sami z delovno akcijo uredili prvi godbeni dom. Takrat jih je bilo okrog 30, v naslednjih letih pa so zrasli v velik orkester, ki je doživel številne domače in mednarodne uspehe. V Evropi skorajda ni države, v kateri ne bi gostoval. V vsem tem času je orkester mladim glasbenikom nudil užitke v skupnem muziciranju in druženju, staršem pa vedenje, da njihovi otroci kvalitetno preživljajo prosti čas.

Kdo je po vašem mnenju najbolj zaznamoval POK v teh letih?

Andrej: To je gotovo ustanovitelj in dirigent, ki je orkester vodil prvih 30 let njegovega delovanja, maestro Darij Pobega, ki se še vedno rad udeleži naših koncertov. Pomembna prelomnica v zgodovini našega orkestra pa je selitev v nov, prostoren in sodobno opremljen godbeni dom, katerega obnovo in ureditev je financirala prav Luka Koper.

Koliko članov šteje POK?

Boris: V orkestru trenutno ustvarja 60 godbenikov. Najmlajši član, ki se je naši sekciji trobent pridružil lani, je pred kratkim dopolnil 12 let, najstarejši med nami pa pri svojih 70 letih vztrajno basira na tubi. Kljub velikemu starostnemu razponu med godbeniki je orkester v povprečju zelo mlad. Večina članov so srednješolci in študenti.

Pandemija je verjetno prinesla spremembe v vaše delo.

Boris: Skupnih vaj ni, smo pa kljub temu aktivni. Lotili smo se virtualnih projektov in do zdaj izpeljali že tri. Redno tudi sestankujemo prek video konferenc, da ohranjamo stike in se spodbujamo. Poleti smo lahko vadili in organizirali dva koncerta v Kopru ter odšli na gostovanje v Novo mesto, česar smo bili vsi res zelo veseli.

Tradicionalni koncert ob zaključku leta ste lani decembra preselili na splet. Je bila to dobra izkušnja?

Boris: Zadali smo si zelo ambiciozen izziv in izjemno veseli ter ponosni smo, da nam je tudi uspelo. Smo med redkimi orkestri, ki so božični koncert pripravili in posneli popolnoma na novo. Za večino godbenikov je bilo to nekaj čisto novega. Spoznali so studijsko snemanje ter posneli skladbe, ki jih pred tem nikoli niso igrali skupaj, le s pomočjo ritmične podlage. Končni izdelek so prvič slišali na dan koncerta.

Letos obeležujete 40 let delovanja orkestra. Kako boste praznovali?

Andrej: Imamo že nekaj idej. Načrtujemo nastope različnih komornih skupin, skupni projekt okroglih obletnic treh pihalnih orkestrov slovenske Istre, osrednji koncert ob 40. obletnici … Vprašanje, kaj bo možno izvesti, ostaja, a se bomo prilagajali. Za 40. rojstni dan pa bi se najbolj razveselili novih uniform.

Luka Koper vas podpira že vrsto let. Kaj vam to sodelovanje pomeni?

Andrej: Pihalnega orkestra Koper si ne moremo predstavljati brez Luke Koper. Hvaležni smo za doprinos pri ureditvi godbenega doma, v katerem imamo zelo dobre pogoje za muziciranje. Mnoga gostovanja in tekmovanja, ki so nam prinesla številne dosežke ter prepoznavnost doma in po svetu, brez finančne podpore Luke Koper ne bi bila možna.