Ponosno nosijo ime Luke Koper doma in po svetu

Pogovor z Aleksandrom Živinom, predsednikom Teniškega kluba Luka Koper.

Koliko teniških »kilometrov« imate?

S tenisom sem se začel ukvarjati pri petnajstih letih, tekmoval sem na državnem in mednarodnem nivoju. Med študijem sem opravil tečaj za trenerja in se preizkusil v tej vlogi. Treniral sem tudi vrhunsko teniško igralko Andrejo Klepač, kasneje pa Dalilo Jakupovič, danes tudi članico TK Luka Koper, ki se je tako kot Klepačeva, zavihtela med 100 najboljših igralk na svetu v svoji kategoriji.
Z mladimi teniškimi upi z Obale sem obiskal vse najpomembnejše svetovne teniške turnirje in se hkrati ogromno teniško izobraževal. Po vrnitvi v Koper sem želel svoje izkušnje prenašati na mlade v domačem klubu – najprej kot trener, kasneje kot organizator tekmovanj in sodnik. Leta 2009 je klub potreboval teniškega funkcionarja in delo sem hitro sprejel.

 

Kam vse usmerjate ta šport?

Naš klub ima zelo široko dejavnost. V prvi vrsti skrbimo za množično udeležbo mladih in razvoj mladih teniških upov v odlične tekmovalce na državnem in mednarodnem nivoju. Hkrati skrbimo za razvoj domačih trenerjev in teniških sodnikov. Podpiramo tiste, ki si želijo s pomočjo tenisa študirati v tujini, prepoznavni pa smo tudi po odlični organizaciji številnih slovenskih in mednarodnih teniških dogodkov. Vsako leto organiziramo poletne teniške kampe in poletno šolo tenisa. Organiziramo tudi družabne dogodke npr. klubske večere, klubsko tombolo, božično-novoletno rajanje, teniške delavnice, izlete na velika mednarodna teniška tekmovanja in druge.

Na kaj ste najbolj ponosni?

Na organizacijo mednarodnega teniškega dogodka Luka Koper Junior Open, ki je pred leti prav s pomočjo Luke Koper postal eden najbolje organiziranih in prepoznavnih teniških turnirjev za mlade do 12 let na pesku v Evropi. Udeležujejo se ga reprezentance iz vse Evrope in marsikateri zmagovalec tega turnirja je danes vrhunski teniški igralec v članski kategoriji.

Ponosni smo tudi na številne osvojene državne naslove ter rekordnem številu mladih, ki se vpisujejo v našo teniško šolo Luka Koper.

 

Tudi Luka ima kar nekaj tenisačev …

Res je, odlično sodelujemo s Športnim društvom Luka Koper, ki ima veliko tenisačev. Pomagamo jim pri organizaciji Luških iger ter svetujemo pri nabavi teniške opreme. Lani smo prvič sodelovali na Igrah zaposlenih, kjer so bili uspešni tudi luški delavci, ki so zadnje čase pogosto na teniških igriščih.

 

Je bilo zanimanja za tenis v minulem letu torej več?

Ob zaprtju športnih objektov sredi marca smo bili zaskrbljeni, kako bomo izpeljali sezono. A smo se hitro prilagodili in zato več delali na promociji tenisa ter izvajali druge aktivnosti, ki so pripomogle, da smo lahko ob ponovnem odprtju izpeljali večino predvidenih poletnih teniških tekmovanj, šolo in kampe. Covid krizo smo na tak način obrnili v našo korist in na tenis privabili izjemno veliko otrok, mladine in rekreativnih teniških igralcev. Že dolgo nismo videli toliko teniških navdušencev na Bonifiki, septembra pa smo imeli rekorden vpis v teniško šolo, kar pomeni, da delamo dobro.


Luka Koper je vaš dolgoletni sponzor, pred nekaj leti je postala celo vaš generalni pokrovitelj

Luka Koper nam je pred 13 leti namenila finančna sredstva za organizacijo mednarodnega teniškega tekmovanja LK Junior Open do 12 let. Po večletni podpori pa je Luka prevzela generalno sponzorstvo in s tem omogočila organizacijo dodatnih turnirjev in boljše pogoje za vadbo članov, kvalitetno preživljanje prostega časa rekreativcev in razvoj tenisa v Kopru. V ime kluba smo prvič dodali naziv generalnega sponzorja in se s tem obvezali, da bomo dolgoročno skrbeli za ugled pokrovitelja in kluba.

 Upam, da smo se v prvih treh letih okrepljenega sodelovanja izkazali in da se bo partnerstvo nadaljevalo tudi v prihodnje. Naši tekmovalci in člani teniške šole ponosno nosijo ime generalnega pokrovitelja Luka Koper doma in po svetu.