Druga največja sončna elektrarna v državi

V okviru projekta SOPOREM, v katerem sodelujejo vodilni partner Luka Koper, Mestna občina Koper in norveško podjetje Greenstat, bomo na strehah dveh sklopov skladišč za generalne tovore zgradili drugo največjo sončno elektrarno v Sloveniji s skupno močjo 3 MW.

Mestna občina Koper bo v neposredni bližini Luke Koper zgradila manjšo sončno elektrarno moči 270 kW na parkirni hiši Sonce. Projekt SOPOREM, ki ga sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP, je v celoti vreden skoraj 3,6 milijona evrov, od tega je 2,1 milijona evrov evropskih sredstev.

Drugo največjo sončno elektrarno v državi bo Luka Koper namestila na strehi dveh skladišč za generalne tovore na drugem pomolu. Z izgradnjo se bo delež proizvedene energije iz obnovljivih virov zvišal na 10 %. »S projektom smo povezali potrebe gospodarstva, Luke Koper, s potrebami lokalne skupnosti po čistejšem, zelenem okolju. Elektrarna, ki jo bomo zgradili v koprski luki, bo ena izmed večjih v državi. Začetek gradnje je predviden za naslednje leto, zaključek pa v letu 2024,« je o pomenu sončne elektrarne povedal delavski direktor in član uprave Luke Koper Vojko Rotar.

Projekt je podprl tudi koprski župan Aleš Bržan: »Prepričan sem, da bo projekt izgradnje sončne elektrarne na strehi parkirne hiše, predvsem pa v koprskem pristanišču, ki ima še več takih površin, zgodba o uspehu, s katero bomo obrnili nov pomemben list v razvoju slovenske energetike.« Vodja področja strateškega razvoja v Luki Koper Borut Čok je izpostavil, da bo družba v prihodnjem letu v vse trajnostne projekte vložila približno 15 milijonov evrov. Pomemben delež bo namenila nadaljnji elektrifikaciji delovnih naprav