Gaja – ena sama, nova razstava v Galeriji Luke Koper

Galerijo Luke Koper na koprskem bastionu krasi nova razstava fotografinje Urške Košir z naslovom »Gaja – ena sama«. Razstava upodablja problematiko aktualnega življenjskega sloga, kot so brezglavo potrošništvo, uničevanje krajine ter podnebne spremembe, ki se na različne načine kažejo na kakovosti našega življenja in vplivajo na naše zdravje.

Naslov razstave je izpeljan iz reka »Mama je ena sama«. Tudi naša Zemlja oziroma mama Gaja je namreč ena sama, kar je fotografinji služilo kot inspiracija pri zasnovi projekta: »Gaja je ena sama in si nikakor ne zasluži takšnega nehvaležnega ravnanja s svojimi viri. Ukrepati moramo sedaj, vsi skupaj, vključno s politiko, in še posebej korporacijami, preden bo prepozno. Žal je trenutno pri sprejemanju “zelenih” odločitev še vedno na prvem mestu koristoljubje. ​Če se navežem na znan indijanski pregovor: Ko bomo posekali zadnje drevo, ujeli zadnjo ribo in zastrupili zadnjo kapljo vode, bomo spoznali, da se od denarja ne da živeti. In potem nam res ostane samo še pobeg na Mars,« opozarja fotografinja.

Nekaj fotografij je avtorica posnela tudi v našem pristanišču, saj v kontejnerjih potuje kar 80 % blaga, ki ga potrošniki kupujemo.

Vabljeni v galerijo z najlepšim pogledom na morje.