Gostili že skoraj 650.000 otrok

V Mladinskem zdravilišču in letovišču (MZL) Debeli rtič so letos zaključili z obnovo mladinskega doma Martinček. Z obnovo so začeli leta 2015, letos pa so poskrbeli še za novo termo fasado in opravili nekaj dodatnih del: prebelili so pet sob, hodnik, vrata, zamenjali elektroinštalacije in razsvetljavo, izdelali nove omare in prenovili balkon. Tudi letos jim je z donacijo 20.000 evrov pomagala Luka Koper, ki delovanje MZL Debeli rtič podpira že od samega začetka. Med leti 2009 in 2022 smo jim skupaj namenili 400.000 evrov finančne pomoči.

V MZL Debeli rtič so v vseh teh letih gostili že skoraj 650.000 otrok, ki med letovanjem bivajo v štirih mladinskih domovih Veverička, Martinček, Rakovica in Morska zvezda, zgrajenih leta 1963. Od leta 2013 so jih postopoma obnavljali. Ana Žerjal, vodja MZL Debeli rtič: »MZL Debeli rtič že od leta 1956 skrbi za zdravje otrok in drugih ranljivih skupin. Za naše male goste je zelo pomembno, da dobijo najboljše zdravstvene in druge storitve ter da je celotna infrastruktura podrejena potrebam otrok. Mladinski domovi Veverička, Martinček in Rakovica so že temeljito obnovljeni. V prihodnosti načrtujemo še nadaljevanje obnove mladinskega doma Morska zvezda. Luka Koper nam z donacijami stalno pomaga in s tem omogoča postopno obnovo namestitvenih kapacitet za otroke, posledično pa lahko vedno več otrok pride v mladinsko zdravilišče na zdravstvene, socialne in izobraževalne programe. Zato si življenja in delovanja brez velikega soseda ne moremo več predstavljati. Hvala vam.«

MZL Debeli rtič je sodoben zdraviliški, športni in izobraževalno-pedagoški center. S svojo naravno lego sredi Krajinskega parka Debeli Rtič, blagodejno mikroklimo ter bogato zdraviliško ponudbo je edinstven v evropskem merilu, hkrati pa tudi edino obmorsko zdravilišče za otroke v Sloveniji. V njem ponujajo zdravstvena letovanja in rehabilitacije, letovanja za otroke iz socialno ogroženih okolij, pa tudi šole in vrtce v naravi, priprave mladih športnikov v okviru športnih taborov ter razne izobraževalne programe. Lani so zabeležili 88.500 nočitev, letos pa jih ponovno pričakujejo 100.000, kot je bilo v času pred pandemijo covid-19.