Imamo to, imamo Peking!

4. februarja je v Pekingu potekala otvoritev 24. zimskih olimpijskih iger, ki so tako kot lanske poletne v Tokiu, potekale v znamenju covid omejitev – predvsem brez navijačev. So pa hkrati tudi posebne, saj se Peking vpisal v zgodovino kot prvo mesto, ki je gostilo tako poletne (potekale so leta 2008) kot zimske olimpijske igre. Precej tedaj zgrajenih objektov so preuredili in jih vključili v letošnji program. V dobrih dveh tednih se je tako zvrstilo 109 tekmovanj v sedmih športih in 15 disciplinah.

Slovenijo v Pekingu je zastopalo 43 športnikov v alpskem smučanju, biatlonu, deskanju na snegu, nordijski kombinaciji, smučarskih skokih in teku na smučeh. Slovenski olimpijci so se iz Pekinga vrnili s sedmimi kolajnami, kar je druga najboljša bera v zgodovini slovenskih nastopov na olimpijskih igrah. Že na prvi dan tekmovanja sta zlato in bron osvojili skakalki Urša Bogataj in Nika Križnar, ki sta slavili tudi v mešani ekipi s Petrom Prevcem in Timijem Zajcem. Odlično sta se odrezala tudi deskarja Tim Mastnak in Gloria Kotnik, ki sta v paralelnem deskanju osvojila srebro in bron. Slovenski orli Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos so postali olimpijski podprvaki, za še eno bronasto medaljo v veleslalomu pa je poskrbel Žan Kranjec.

Z olimpijskimi vrednotami se že več kot 20 let povezujemo tudi v Luki Koper. V podporo in motivacijo našim olimpijcem smo sestavili navijaško ekipo in izkoristili bele strmine na terminalu za premog za pripravo kratkega videa, ki je dostopen TUKAJ. Ekipo sestavlja 5 sodelavcev (dva deskarja in tri smučarji), ki jih zimski športi zelo veselijo. Vsakega posebej smo predstavili na našem Facebook profilu.

Iskrene ČESTITKE našim športnikom za izjemne uspehe, odlične nastope in da so ponovno dokazali, da #imamoto!

Peking v številkah:

24 –  izvedba zimskih olimpijskih iger.

1 – Peking bo postal prvo mesto, ki je priredilo tako poletne kot zimske olimpijske igre.

109 –  število tekmovanj.

13 – število prizoriščih, ki so razporejena na treh lokacijah (Peking, Yanqing in Zhangjiakou).

2892 – število športnikov in športnic. Od tega je 1.314 žensk, kar je največ do sedaj.

91 –  število sodelujočih držav. Dve državi sodelujeta prvič, to sta Haiti in Savdska Arabija.

185 – milijonov litrov vode naj bi organizatorji porabili za izdelavo umetnega snega in 300 snežnih topov. Z umetno belo podlago so prekrili čisto vsa prizorišča.