Letošnja potniška sezona zaključena

Zadnja potniška ladja je 15. novembra zaključila letošnjo sezono križarjenja v Kopru, saj se »kruzerji« zdaj nepreklicno selijo v tople kraje do pomladi.

Luka Koper je večnamenska luka, kar pomeni da pretovarja vse blagovne skupine razen surove nafte in plina in je zaradi tega razdeljena in organizirana v 12 specializiranih terminalov. Dvanajsti, najmlajši terminal je Potniški terminal, ki deluje že od leta 2005. Prvo leto smo v Kopru gostili 18 potniških ladij s 1.100 potniki. Od takrat se število prihodov v Koper iz leta v leto povečuje. Za rekordno beležimo leto 2011, kot je v Koper priplulo največ potniških ladij (78), leta 2019 pa je Koper obiskalo največ potnikov (115.581). Covid je dodobra premešal karte v ladijskem potniškem turizmu in v letu 2020 v Koper ni priplula niti ena potniška ladja, leta 2021 pa smo privezali le 11 ladij s 4.450 potniki.

Letošnja sezona je bila po dveh netipičnih letih spet uspešna, zabeležili smo 65 prihodov ladij s skupno skoraj 73.000 potniki. Vrhunec je bil zagotovo 8. oktober, ko smo v Kopru prvič gostili kar štiri potniške ladje ameriškega ladjarja Azamara Cruises. Potniško sezono 2022 je globoko v jeseni končala ladja MSC Sinfonia, ki je 15. novembra kot še zadnja v tem letu priplula k nam.

»Ugotavljamo, da Potniški terminal v tujini prispeva tudi k promociji koprske transportne poti za različne blagovne segmente na vseh naših enajstih terminalih,« je eno od dodanih vrednosti potniškega turizma za koprsko luko komentiral vodja Potniškega terminala Mitja Dujc.