Pristaniški dan navdušil več kot 3.000 obiskovalcev

V soboto, 21. maja se je v Koper po dveh letih premora vrnil Pristaniški dan. Dan, ko Luka Koper odpre svoja vrata vsem tistim, ki bi radi pobliže spoznali pristanišče, je tokrat na potniški terminal privabil več kot 3.000 ljudi. Vodeni ogledi pristanišča z avtobusi in ladjo, spoznavanje kontejnerskega terminala, vožnja s kolesi, ogledi čolnov Uprave Republike Slovenije za pomorstvo in posebnega čolna podjetja za pilotažo ter pester spremljevalni program so zarisali nasmehe na obraze vseh ljudi.  

Pristaniško dogajanje, ki je v toplem in sončnem vremenu zajelo potniški terminal že v zgodnjih jutranjih urah, so uradno odprli člani Pihalnega orkestra Koper in mažoretke. Tradicionalno so se sprehodili od Pristaniške ulice proti potniškem terminalu, ki je bil tokrat osrednje prizorišče 14. Pristaniškega dne. Na ta način smo obeležili prav poseben jubilej, in sicer 65. rojstni dan, ki ga v edinem slovenskem pristanišču praznujemo 23. maja.

»Pristaniška vas« je oživela
Celodnevno druženje je tudi letos popestril zanimiv program. Med 9. in 17. uro so si lahko obiskovalci ogledali lutkovno predstavo za najmlajše, predstavo uličnega gledališča, spoznali so ekipo, ki v Luki Koper skrbi za varovanje okolja in zdravje zaposlenih, se z VR očali preselili v kabino kontejnerskega dvigala, otroci so lahko sodelovali na športnem poligonu, likovni delavnici. Zabavno fotografiranje in zanimivi eksperimenti so poskrbeli za dolge vrste obiskovalcev.

Dogajanju so se priključili tudi poklicni gasilci Luke Koper, ki so predstavili prav posebno vozilo, orjaka Luke Koper z dvižno roko in prebojno konico. Najmlajši so si z zanimanjem ogledali edino tovrstno vozilo v Sloveniji. Svoj lonček je pristavila tudi Uprava za pomorstvo, ki je predstavila svoje delo, vsi, ki so si to želeli, pa so si lahko ogledali kontrolno sobo, od koder spremljajo promet ladij. Dodatna atrakcija je bil pilotski čoln, ob katerem so lahko obiskovalci spoznali delo pristaniškega pilota, ki pleza na ladjo in jo poveljniku pomaga varno pripeljati do priveza.

 Ladje, dvigala, kontejnerji in še veliko več
Še posebej so navdušili vodeni ogledi z avtobusi, saj so vodiči obiskovalcem predstavili posamezne terminale in delo, ki ga opravljajo marljivi delavci, ki niti v soboto niso počivali. Posebej živahno je bilo na kontejnerskem terminalu, kjer so lahko obiskovalci izstopili z avtobusa, vstopili v kontejner, se podučili, kako zaposleni na terminalu rokujejo s kontejnerji in spoznali tudi nekaj o varnosti v pristanišču. Najmlajši pa so lahko uživali na vožnji z ladjo, ki je v luških bazenih plula mimo veliko večjih čezoceanskih sester. Za dodatno iskrico je poskrbela kolesarska trasa, ki je ponudila edinstveno izkušnjo pristanišča. Vožnja mimo dvigal, skladišč, ladij in avtomobilov bo zagotovo ostala v nepozabnem spominu.

Veseli bomo vaših vtisov, komentarjev in fotografij. Pošljite nam jih na pristaniskidan@luka-kp.si.

Vabljeni, da si ogledate FOTOGALERIJO

Na svidenje maja 2023!

Ekipa Pristaniškega dne – ekipa z velikim modrim srcem 💙