Štiri potniške ladje hkrati

Že v zgodnjih jutranjih urah so v koprsko pristanišče vplule štiri potniške ladje, ladjarja Azamara Cruises, ki so na svojem krovu prepeljale več kot 3.500 potnikov in članov posadke. Prihod štirih potniških ladij hkrati je za mesto Koper in pristanišče zagotovo zgodovinski trenutek, ki so ga predstavniki Luke Koper in Mestne občine Koper, skupaj s Slovensko turistično organizacijo, ladijskim agentom Centralog in agencijo Atlas Express obeležili s svečanim sprejemom v Pretorski palači.

Vodja potniškega terminala Mitja Dujc je prihod štirih potniških ladij označil za zgodovinski dogodek, a hkrati poseben organizacijski izziv: »Pristanišče je zaradi geostrateške pozicije že v osnovi med bolj obremenjenimi, v zadnjem letu pa se, podobno kot globalna logistika, sooča s preobremenjenostjo ladijskih in skladiščnih kapacitet, kar od naše operative zahteva hitro odzivnost in sposobnost prilagajanja na nenehne spremembe. Smo pa seveda veseli prihoda vsake potniške ladje, ki posredno prispeva k promociji koprske transportne poti za različne blagovne skupine na tujih tržiščih .«

17 let od prihoda prve potniške ladje
Prve potniške ladje so v Koper priplule v letu 2005, v tistem letu smo jih skupno gostili 18 z nekaj več kot 1.000 potniki. Največji obisk potniških ladij do zdaj smo imeli leta 2011, takrat smo zabeležili 78 prihodov ladij in 108.820 potnikov, medtem ko smo v letu 2019 s 115.581 potniki dosegli največje kadarkoli prepeljano število potnikov na skupno 72 potniških ladjah. Prva ladja ladjarja Azamara Club Cruises je v koprsko pristanišče priplula v letu 2008, v letošnji sezoni smo jih gostili skupno 8.
Današnji prihod štirih ladij Azamara Cruises je zagotovo vrhunec letošnje sezone prihodov potniških ladij, ki se bo sklenila s 65 potniškimi ladjami in približno 78.000 potniki.

Foto: Kristjan Stojaković, Peter Kleva