V Sloveniji znamo izkoristiti naravne danosti naše države

19. maja smo s slavnostnim koncertom obeležili kar tri pomembne dogodke: slovenski dan pomorstva (praznujemo ga 7. marca, a so bili zaradi pandemije takrat dogodki odpovedani), evropski dan pomorstva ter 65-letnico Luke Koper.
V dvorani sv. Frančiška smo prisluhnili nastopu godalnega kvarteta in oboistke Monike Babič, častni pokrovitelj dogodka je bil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Goste so pozdravili direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec, predsednik Zveze pomorskih agentov Gracijan Necmeskal, župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast. Slednji je na dogodku spomnil, da je več kot 7.000 delovnih mest v Sloveniji posredno in neposredno povezanih s pristaniško dejavnostjo, v središču katere je Luka Koper. »Skupni prihodki pristaniške dejavnosti presegajo 1,2 milijardi evrov. Vsak ustvarjen evro dodane vrednosti v pristaniški dejavnosti prispeva še skoraj dodaten evro k dodani vrednosti v ostalih panogah. To dokazuje, da v Sloveniji znamo izkoristiti naravne danosti, torej morje in geostrateški položaj naše države,« je dodal.

Namen evropskega dneva pomorstva, ki ga od leta 2008 obeležujemo 20. maja, je ozaveščanje o morjih in njihovem pomenu. Evropska unija je obkrožena s štirimi morji in dvema oceanoma, njena obala meri skoraj 70.000 kilometrov, kar je trikrat več od ameriške in skoraj dvakrat več od ruske obale. Imamo 3.000 marin in 1.200 pristanišč, v katerih se pretovori 3,5 milijarde ton blaga in vkrca ali izkrca 350 milijonov potnikov. Letošnja tema dneva je bila »Trajnostno modro gospodarstvo za zeleno okrevanje«.