50 valov koprske odbojke

Odbojkarski klub Koper je 1. junija praznoval 50. obletnico delovanja in vrnitev v 1. A ligo. S prireditvijo »50 Valov koprske odbojke« so se sprehodili čez dolgoletno zgodovino kluba. Kot je poudaril predsednik kluba Gracijan Necmeskal: »Za nami je pomemben jubilej in prav je, da ga dostojno obeležimo ter omogočimo srečanje generacij, ki so ustvarjale našo zgodovino. Bogata zgodovina je temelj današnjih in bodočih uspehov. Naše poslanstvo ostaja vzgoja uspešnih odbojkaric, ki z nastopi na tekmovanjih promovirajo klub, mesto Koper in Slovenijo«.

OK Koper je bil je bil ustanovljen leta 1972. Prvi predsednik kluba je bil danes že pokojni Jožef Fenedl.  Takrat je v klubu delovala moška ekipa. Leta 1973 je bil imenovan nov upravni odbor z novim predsednikom Ivanom Nanutom in tajnikom Dušanom Kušarjem, ustanovljena pa je bila ženska ekipa. V sezoni 1976/77 so v koprski klub prešla tudi izolska dekleta in postavljeni so bili temelji za uspešen razvoj ženske odbojke. V isti sezoni so se dekleta uvrstila v finale jugoslovanskega pokala.

V samostojni Sloveniji pa so koprske odbojkarice  že v prvi sezoni osvojile srebro v pokalu in v državnem prvenstvu. Leta 1993, 94 in 98 so igrale tudi v evropskih pokalih. Za klub pa je bilo še posebej pomembno leto 1997, ko je trener Željko Rulofs popeljal ekipo do naslova državnih prvakinj.   Kot v vsakem športnem kolektivu so tudi v OK Koper bili vzponi in padci, vendar lahko danes prepričljivo rečemo, da je klub na pravi poti in prepoznati jim je potrebno trud in požrtvovalnost, ki jo vlagajo v razvoj vseh selekcij. Danes v ekipah OK Luka Koper redno trenira povprečno 150 deklet, in sicer v selekcijah mini, male odbojke, starejših deklic, kadetinj, mladink in članic. Poleg klubskih treningov poteka tudi redna vadba odbojke v okviru odbojkarske šole OK Luka Koper v več koprskih osnovnih šolah, kjer interesno vadi odbojko okoli 130 deklic. Letošnja sezona je bila še posebej uspešna, saj se je članska ekipa pod vodstvom trenerja Marka Kalca ponovno vrnila v elitno ligo.

Luka Koper kot generalni pokrovitelj podpira OK Koper že 21 let. Zaradi dolgoletne podpore so nam na dogodku podelili posebno priznanje. »Luka Koper je pristanišče povezovanja, saj lahko s ponosom rečemo, da ste naš generalni pokrovitelj že od leta 2002. Sodelovanje se je v vseh teh letih ohranilo in okrepilo. Veseli nas predvsem dejstvo, da ste bili z nami tako v težkih, kot tudi v manj težkih časih. Hvala, ker podpirate našo vizijo in spodbujate zdrav življenjski slog naše mladine. Brez vas nam ne bi uspelo spisati te bogate zgodovine in verjamemo, da bomo v prihodnosti skupaj pisali še veliko uspešnih zgodb,« se je Luki Koper zahvalil Necmeskal.

Luka Koper iskreno čestita OK Koper ob častitljivem jubileju. V 50 letih so ustvarili neprecenljive spomine, ki so se zapisali v srcih vseh igralcev, trenerjev, navijačev in ostalih, ki so bili del njihove odbojkarske družine. Klubu želimo še mnogo uspešnih let.