Garni hotel Pristan, konec hotelske zgodbe

Luka Koper, d. d., je prodala Garni hotel Pristan, namestitveni in gostinski objekt s štirimi zvezdicami v stavbi Barka, ki se nahaja čez cesto od glavnega vhoda v pristanišče in upravne stave Luke Koper. Za nakup hotela je konec lanskega leta pravočasno prispelo šest ponudb. Po zaključenem postopku izbire smo kot najugodnejšega ponudnika izbrali Univerzo na Primorskem, s katero je bila decembra 2022 podpisana tudi kupoprodajna pogodba. Po plačilu kupnine v višini slabih 1,6 milijona evrov je lastnica objekta postala univerza, ki bo v njem uredila sobe za študente.

22 let hotelske kariere
Aprila leta 1999 je Luka Koper, d. d. skupaj s podjetjem Luka Koper Pristan d.o.o. zaključila izgradnjo sodobnega poslovnega hotela in s tem »povečala svojo ponudbo storitev«. Slavnostno smo hotel otvorili 8. aprila leta 1999 in v njem so do zaprtja bivali številni gostje, med njimi tudi nekaj znanih obrazov.

Leta 2002 smo v Luškem glasniku poročali o zasedenosti objekta, v katerem so bili poleg turistov zaradi bližine največjih koprskih podjetij redni gostje poslovneži. Med gosti je bilo sicer največ tujcev, predvsem iz Avstrije, Italije in Nemčije. Poleti je bil tipičen gost hotela tranzitni gost, ki je prišel brez rezervacije in prespal noč ali dve. Tistega leta so denimo presegli plan, kar je v številkah pomenilo okrog 400 nočitev v juliju in prav toliko v avgustu.

Kam so dali noge?
Januarja in avgusta leta 2003 je bila v našem hotelu nastanjena košarkarska reprezentanca Slovenije, igralci Boris Gorenc, Marko Milič, Simon Petrov, Alex Vujačič, Boštjan Nachbar, Slavko Duščak, Goran Jurak, Marko Tušek, Jurica Golemac, Ivica Jurkovič, Mario Kraljevič, Primož Brezec, Uroš Slokar, Jaka Lakovič, Marko Maravič s strokovnim štabom. »Ekipa ima na pripravah zelo naporen urnik, zato sta potrebna udobje in mir, da lahko igralci med treningi počivajo. Zelo jim ustreza, da imajo hotel samo zase, ker jih nihče ne moti, mi pa se prilagodimo njihovim željam in potrebam,« je zapisano v Luškem glasniku: »Običajni ritem hotela je spremenjen: soba 12 se spremeni v fizioterapevtsko ambulanto, v skrinji za hrano pripravljamo led za hladne obkladke, vsak dan pripravimo dodatno popoldansko malico s sadjem in pecivom, iz pralnice dvakrat dnevno dostavljajo sveže oprane drese.«

Kljub prenovi hotel ni polno zaživel
Leta 2007 smo hotel prenovili in sodobno opremili, poleti pa je družba odkupila še prostor takratne trgovine Noč in dan v pritličju ter ga preuredila v »VIP salon«. Prostor smo uporabljali tudi za številne poslovne in interne dogodke Luke Koper, zunanji gostje pa za zasebna praznovanja. Po razvoju in investicijah v Garni hotel Pristan se je ta lahko pohvalil z udobnimi sobami, manjšo hotelsko restavracijo, kongresno in večnamensko dvorano ter vip salonom.

A naš hotel v resnici nikoli ni zaživel v svoji polni moči. Možni razlogi so odmaknjenost od glavnih turističnih tokov, pomanjkanje dodatne ponudbe ali pač lokacija sama, saj so se gostje, kljub visokemu standardu namestitve v Garni Hotelu Pristan, raje odločali za bivanje v hotelih ob morju, ki je kljub vsemu še vedno največji magnet tega okolja.

V strategiji upravljanja finančnih naložb leta 2018 je bila tako naložba v družbo Luka Koper Pristan razporejena med nestrateške finančne naložbe. Takrat je bila sprejeta tudi odločitev za prodajo Garni Hotela Pristan. Hotel je prenehal obratovati oktobra leta 2021, septembra je bil namreč sprejet sklep o začetku postopka likvidacije družbe Luka Koper Pristan, gostinstvo d. o. o. Koper, ki se je zaključil 14. decembra 2022.