Rokometno društvo Koper upihnilo jubilejno svečko

Rokomet ima v Kopru dolgo zgodovino. Razvijati se je začel v 50. letih prejšnjega stoletja in se je z ustanovitvijo Rokometnega kluba Koper leta 1992 povzpel na profesionalno raven. Koprski rokometaši so dosegli zavidljive uspehe, nastopali so v 1. A ligi in se odlično odrezali tudi na evropskih tekmovanjih vse do konca, leta 2013, ko je klub propadel zaradi umika Cimosa, njihovega generalnega pokrovitelja. Še istega leta se je začelo pisati novo poglavje koprskega rokometa z nastankom Rokometnega društva Koper, ki letos obeležuje 10. obletnico.

Kot nam je povedal eden od ustanoviteljev in prvi predsednik kluba Aljoša Bertok, so imeli na začetku veliko izzivov: »Po razpadu RK Koper smo iskali načine, kako rešiti situacijo in kot najboljša opcija se je izkazala ustanovitev novega kluba. Poleti 2013 nam je s pomočjo Rokometne zveze uspelo registrirati vse selekcije in že isto leto je članska ekipa začela tekmovati v najnižji državni ligi. Člansko ekipo so sestavljali 16 in 17 let stari fantje ter dva igralca, ki sta ostala zvesta domačemu klubu, Uroš Rapotec (ki je danes v klubu koordinator in trener mlajših selekcij) ter Dušan Podpečan. Ta generacija se je izkazala za zelo nadarjeno in že po dveh sezonah ji je uspel preboj v prvo ligo.« Med najuspešnejše igralce te generacije se uvrščajo Tilen Sokolič, ki trenutno igra v Velenju, Nino Grzentič, ki že nekaj let igra v Švici, največji preskok pa je uspel Aleksu Vlahu, sedanjemu kapetanu Celja in enemu glavnih igralcev slovenske članske reprezentance. Že od samega začetka je glavni cilj kluba vzgajanje lastnega igralskega kadra, zato imajo zelo dobro organizirano rokometno šolo. »Lahko se pohvalimo, da nam je v teh letih uspelo vzpostaviti mrežo, ki je nima noben klub na Obali. Rokometno interesno dejavnost za več kot 250 otrok z našimi trenerji organiziramo na 12 osnovnih šolah v Kopru in v zaledju. Pred nekaj leti smo ustanovili rokometno društvo tudi v Ankaranu, v njem je trenutno že več kot 150 članov, 9 klubskih selekcij fantov, starih od 10 do 20 let,« razloži Bertok.

V desetih letih je klub razvil uspešno zgodbo in dosegel več uspehov. »Že v prvi sezoni smo se uvrstili na 4. mesto v državni ligi. Štirikrat smo se uvrstili na zaključni turnir pokalnega tekmovanja, enkrat odigrali tudi finale. Zaključni turnir četverice najboljših smo organizirali tudi v Kopru. Organizirali smo tudi več zelo dobro obiskanih tekem rokometne reprezentance. Ponosni smo na lansko zmago mladincev v državnem prvenstvu in na mnoge zmage mlajših selekcij na mednarodnih turnirjih. Zasidrali smo se v sam vrh slovenskega rokometa, saj se s člansko ekipo lahko pohvalimo z rednimi uvrstitvami v zgornji del državnega prvenstva,« ponosno pove Bertok in doda, da so zato letos junija prvo okroglo obletnico obeležili z velikim koncertom Nede Ukraden.

Društvo že skoraj od začetka podpiramo tudi v Luki Koper kot njihov tretji največji sponzor. »Sponzorska sredstva so v letih naraščala, kar nas zelo veseli, saj pomeni, da je Luka Koper prepoznala naš trud in uspehe. Izredno smo veseli, da je ravno v začetku julija uprava potrdila sodelovanje še za naslednji dve sezoni,« je povedal aktualni predsednik Nejc Poklar, ki je vajeti društva prevzel leta 2020.

»Zelo me veseli, da nam je uspelo razviti tako uspešno rokometno zgodbo. Na začetku smo imeli malo sredstev in smo se morali za vsako stvar zelo angažirati, recimo, da smo si brezplačno izposodili kombi, danes pa imamo svojega. Nekaj opreme smo podedovali, spomnim se, kako smo sestavljali kolekcije dresov za mlajše iz različnih sezon: hlače iz 2011, majice iz 2010, važno je bilo, da so barve usklajene in v dobrem stanju. Vodstvo kluba že od začetka sestavljamo ljudje, ki imamo radi rokomet, dobro se razumemo in imamo enoten cilj, da RD Kopru želimo vse najboljše in bomo še naprej skrbeli za njegov razvoj in nove uspehe.«


Aljoša Bertok in Nejc Poklar iz RD Koper.

Iskrene čestitke ob 10. obletnici delovanja. Naj bo vaša rokometna pot dolga in polna zmag.