V letošnji sezoni pričakujemo milijontega potnika

Po lanski sezoni okrevanja in »postkovid« obdobja, se mestu in pristanišču v letošnjem letu obeta ladijski potniški promet v podobnem obsegu kot leta 2019. Načrtujemo, da bo v Koper priplulo več kot 100.000 potnikov in da bomo v tej sezoni našteli 80 prihodov potniških ladij. Prvo potniško ladjo smo v Kopru privezali leta 2005, proti koncu letošnje sezone pa bomo obeležili prihod že milijontega potnika v našem pristanišču.

Nič se ne šalimo, prav 1. aprila smo letos sprejeli prvo potniško ladjo Viking Sky, ki je otvorila letošnjo sezono potniških ladij v Kopru. Ladjarji končno spet prodajajo aranžmaje in ladje polnijo do polne kapacitete plovil, kar bi za nas lahko predstavljalo celo najboljšo sezono do sedaj. Ladjarji so namreč v zadnjih dveh letih osvežili svoje flote in tako povečali kapacitete potniških lepotic, zato bo v Koper letos 11 ladij priplulo prvič.
Tako kot v Jadranu so se bodo tudi pri nas ponovno pojavile večje ladje s kapacitetami nad 3.000 potnikov, ki v svoj itinerarij ne vključujejo več Benetk, kjer še vedno veljajo omejitve vplutja potniških ladij. Večina ladjarjev zato premika začetek potovanj iz Benetk v Trst, posledično smo za številne ladjarje postali še bolj pomembna destinacija. Letos bomo v našem pristanišču sprejeli največjo ladjo v zgodovini potniškega ladijskega turizma pri nas. To bo velikanka Norwegian Epic, ki na krovu nosi več kot 4.000 potnikov, v Kopru pa jo bomo lahko občudovali dvakrat proti koncu sezone.

Oktobra bomo po lanskem vzoru, ko so naenkrat veličastno priplule štiri potniške ladje iz družine Azamara ponovno gostili floto sestrskih ladij tega ladjarja. Tudi sicer bomo največ ladij privezali prav v tem jesenskem mesecu, sezono pa končali več kot mesec kasneje kot lani, ko smo se od potniških lepotic poslovili sredi novembra. Šele proti božičnemu večeru, natančneje 23. decembra, bomo sezono v velikem slogu zaključili z drugim obiskom največje od letošnjih obiskovalk, ladjo Norwegian Epic. Če bo temu seveda naklonjeno praznično zimsko vreme.